Blog Green Sea film + recept
Green Sea
In januari 2023 ging de film Green Sea bij Secret Cinema in première. Een hoog gewaardeerde film met even heerlijke Griekse gerechten. De film is vanaf maart 2023 te zien op Netflix (tot hoelang is niet duidelijk), dus als je de film niet kon zien, grijp je kans om te kijken. Nog mooier als je zelf onderstaand gerecht erbij serveert!
Minuut 58
Spetsofai (Worstsaus met paprika, feta en pita)
De rol die eten speelt in de film Green Sea is die van herinnering. De geur of smaak (van een gerecht) kan je immers doen herinneren aan een situatie of gebeurtenis van soms wel tientallen jaren terug, net alsof het vandaag gebeurt. De hoofdrolspeelster in de film heeft haar korte termijn geheugen kwijtgeraakt, maar met de klassieke gerechten die ze kookt hervinden zij en haar gasten hun emoties en gevoelens. De film zit vol met mooie Griekse gerechten, waaronder deze Spetsofai. Het is een smakelijk hartige en pittige tomatensaus met chilipepers, varkensworst en paprika. Eenvoudig, maar o, zo lekker.
Hoeveelheid | Ingrediënten (voor 4 personen) |
---|---|
250 gram | chipolataworstjes |
1 | rode ui, grof gesneden |
2 | tenen knoflook, fijngehakt |
3 | paprika’s (groen, geel, rood), zonder zaden en grof gesneden |
400 gram | gepelde tomaten uit blik |
1 el | tomatenpuree |
1 glas | water |
4 of 5 el | olijfolie |
1 glas | rode wijn |
1 tl | suiker |
1 | laurierblad |
1 | rode peper, fijngesnipperd |
1 tl | paprikapoeder |
zout en peper naar smaak | |
4 | pitabroodjes |
100 gram | feta, verkruimeld |
optioneel | maizena |
- Bak de worstjes in helft van olijfolie tot ze mooi gekleurd zijn. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en zet ze opzij.
- Voeg in dezelfde pan de rest van de olijfolie, de gesnipperde ui toe en breng op smaak met versgemalen peper; sauteer een minuutje. Voeg de knoflook en tomatenpuree toe en bak nog een minuut. Voeg de paprika’s toe en bak verder.
- Blus af met de rode wijn en wacht tot het is verdampt. Voeg dan de suiker, de tomaten uit blik, een kopje water, de kruiden en specerijen toe, zet het vuur laag en kook 25-30 minuten met het deksel erop, (of) tot de paprika’s mals worden.
- Voeg de worstjes weer toe en kook nog even door, tot de saus dikker wordt. Bind eventueel met wat maizena. Controleer op kruiden; als je te pittige of zoute worstjes gebruikt, hoef je waarschijnlijk geen zout of peper toe te voegen.
- Verwarm de oven op 200 graden. Snij de pitabroodjes in 4 kwarten en besprenkel ze met water. Warm ze op in de oven.
- Serveer de spetsofai in een kom, garneer met verkruimelde feta en het warme pitabroodje.
PS En als nagerecht…
Een topper uit de film is de Melopita Sifnou, een Griekse honingtaart. Het is een heel gemakkelijke en lichte taart die je ook met ricotta kunt maken. Hier vind je het recept (in het Engels). Je kunt het serveren na 1 uur en 14 minuten in de film.