Over Nora Ephron

Blog: I’ll have what she’s having

De scène en de setting zijn wereldberoemd: Sally (Meg Ryan) doet alsof je een orgasme heeft, midden in Katz’s Delicatessen en een vrouw aan een tafel naast hen maakt een van de beste filmcitaten ooit; ‘I’ll have what she’s having’. De schrijver van deze scène was Nora Ephron, een vrouw waar Secret Cinema veel aan te danken heeft.

De scène uit When Harry met Sally

NORA EPHRON

Nora Ephron (1941-2012) was een geweldige scenarioschrijver van romantische komedies en ze was tevens een serieuze foodie. In de meeste van haar films kun je het verhaal ervaren door de spitse dialogen, maar ook via het eten. Het eten resoneert met de gevoelens en de eigenaardigheden van de hoofdpersonen in de films.


HEARTBURN

Haar roman Heartburn bevat tal van geweldige recepten die helaas niet allemaal in de film Heartburn (1986) te zien zijn, zoals brisket met zuurkool en bruine suiker, limabonen met peren of bouillabaisse met snijbiet. De heerlijke Key Lime Pie maakt dat echter goed in een geweldige finale van de film.

If I had it to do over again, I would have made a different kind of pie. The pie I threw at Mark made a terrific mess, but a blueberry pie would have been even better, since it would have permanently ruined his new blazer, the one he bought with Thelma.
Nora Ephron in Heartburn, de roman

De Key lime pie is heel eenvoudig te maken. Eerst bekleed je een 23 cm taartplaat met een Graham crackerkorst (een rol van digestieve koekjes gemengd met 100 gram gesmolten boter). Klop vervolgens zes eidooiers los. Voeg 1 kopje limoensap, 1 blik gecondenseerde melk en 1 eetlepel limoenschil toe. Giet in de taartvorm en vries in. Haal uit de vriezer en bestrijk met slagroom. (Uit: Heartburn, de roman)


DE ZIN VAN HET ETEN

Nora Ephron kende de emotionele subtekst van eten. Wat is het beste troosteten? Aardappelpuree (in Heartburn). Uien hakken (in Julie & Julia) dient goed om je verdriet en woede te verbergen. En iets ‘on the side’ bestellen of altijd een aanpassing willen aan een gerecht (When Harry met Sally) zegt veel over iemands behoefte om op te vallen als individu. Eten in de film dient -zoals feitelijk alles in een film – altijd om de emotionele toestand van een personage te onderstrepen.


EETTRENDS IN FILM

You can never have too much butter.
Julia Child in de film Julie&Julia

‘Pesto is de quiche van de jaren tachtig’ is een van de foodcitaten in When Harry met Sally. De film is gemaakt in 1989 en het introduceerde gegrilde radicchio bij een groter publiek. Drie jaar later schreef Ephron een regel over Tiramisu in Sleepless in Seattle, waardoor het een standaard dessert werd bij Amerikaanse etentjes. De laatste film van Ephrons was Julie & Julia, en daarmee een terugkeer naar de klassieke Franse keuken, die door tv-kok Julia Child naar het Amerikaanse publiek werd vertaald. Sinds de film is Julia Childs ‘Mastering the Art of French Cooking’ aan een nog groter publiek bekend geworden.

Julia ontbeent een eend, ‘ to confront myself with my own fear’

O, trouwens, wat Sally echt eet in de beroemde scène van When Harry met Sally is een sandwich van witbrood met kalkoenfilet en sla met Russische dressing ‘on the side’. Maar op de een of andere manier is dit culinaire feit in de vergetelheid geraakt ;-). De deli waar ze de sandwich at heet Katz’s en de tafel heeft een herinneringsplaatje aan de scène.

Dit artikel verscheen eerder op cinemaculinair.nl

Secret Cinema wachtlijst Laat hier je email achter, dan weet je als eerste wanneer er kaartjes voor de voorstelling op deze datum beschikbaar komen.